Kötttorkad - historiskt sett
Benjamin JacobsDela
Torkat kött har dykt upp på många olika sätt under århundradena på alla kontinenter. Beef Jerky, som vi känner det och producerar för Simple Jerky, kommer ursprungligen från en gammal inkastam, Quechua, som bodde i dagens Peru. Quechua kallade sitt torkade kött "Ch'Arki". Med spanjorernas ankomst till Sydamerika spreds "Ch'Arki" snabbt. Konquistadorerna insåg nyttan och näringsvärdet av Ch'Arki och det blev en väsentlig del av deras proviant. Spanjorerna tog med sig sitt Charqui, som de kallade det, till den nordamerikanska kontinenten. I dagens USA hade de nordamerikanska ursprungsbefolkningen redan vid den tiden bearbetat buffel- eller bisonkött till torkat kött. Detta "Pemmikan" användes antingen som nödranson eller som reseproviant. En kombination av den spanska Qu'Arki och den indianska Pemmikan antogs omedelbart av jägare, bosättare och cowboys som en näringsrik, lätt transportabel och långvarig snacks och döptes slutligen om till "Jerky".
Torkat kött fanns naturligtvis inte bara på den nord- och sydamerikanska kontinenten. Även i Sydafrika konserverades kött genom torkning. Inhemska stammar som till exempel Khoikhoi saltade olika typer av kött och hängde det helst högt uppe i träd för att torka. Europeiska bosättare tog över detta sätt att bearbeta kött, förfinade det vidare med kryddor och kallade det slutligen Biltong.
För er som älskar historia, här är en intressant artikel om Beef Jerkys historia:
Ch'Arki - Den Ursprungliga Jerky Metoden för Att Bevara Kött