Vad är natriumnitrat och varför vi INTE använder det

Benjamin Jacobs

Hej Jerky Nation!

"Vår Beef Jerky tillverkas av det bästa österrikiska nötköttet och vi vägrar strikt att använda någon form av kemi. Men vilken kemi handlar det om här? I två korta blogginlägg går vi in på ämnet och förklarar vad vi INTE vill ha i vår Jerky."

Den första skurken inom livsmedelsindustrin som vi kort ska prata om idag kallas natriumnitrat.

Nitrater i sig är inte farliga. Inom köttbearbetningsindustrin används natriumnitrat vanligtvis som tillsats. Varför? Kort sagt: Köttet behåller sin röda färg. På så sätt kan man få även gammalt kött att se bra ut.

Varför använder vi det inte? Natriumnitrater omvandlas i livsmedel samt i människokroppen till nitriter. Nitriter har visat sig ha en kärlvidgande och blodtryckssänkande effekt. Högre doser av nitriter kan leda till förgiftningar. Men det är inte allt, det blir ännu värre.

Nitrit kan, i kroppen, omvandlas till Nitrosaminer när det tas upp samtidigt med kött- eller mjölkprotein. Nitrosaminer är bevisligen mycket cancerframkallande.

Slutsats: vårt kött är kanske inte knallrött, men det finns inget i Simple Jerky som bevisligen är cancerframkallande. Därför avstår vi tacksamt från natriumnitrat!

Nästan alla jerky-tillverkare, även "små" tillverkare, använder natriumnitrat som "konserveringsmedel". Vid min lilla forskning online hittade jag bara en jerky i den tysktalande världen som inte innehåller natriumnitrat. Konsumenten lockas ofta med fraser som "hälsomedveten kost", "hälsosam torkad köttsnack" och "paleo-diet".

Hur hälsosamt är detta jerky när cancerframkallande ämnen tillsätts som inte behöver vara där? Vår produktion är mer arbetskrävande eftersom vi avstår från vissa tillsatser. Men vi får också med gott samvete kalla vårt jerky för en naturlig snack och vilseleder ingen.

 

Tillbaka till bloggen