Varför fosfater i livsmedel och varför vi INTE använder dem

Benjamin Jacobs

Hej Jerky Nation!

Här är alltså del 2 av vår lilla serie "Kemi har inget att göra i Jerky". ;)

Idag handlar det om fosfater. Fosfater förekommer naturligt, men här pratar vi om konstgjorda fosfater. Dessa används i gödningsmedel, i tvättmedel och.....i livsmedel. Inom livsmedelsindustrin används fosfater bland annat som smakförstärkare (eller deklareras?). De behövs för att lösa upp kalcium-magnesiumbroar i muskelkött (i aktin- och myosinfilamenten). På så sätt ökar de köttets vattenbindningsförmåga. Fosfater ökar dessutom pH-värdet på köttproteinet och som en följd kan detta protein ta upp mer vatten.

Vad betyder allt detta kort sagt? Fosfater i kött = en högre vattenbindning. En högre vattenhalt = mer vikt.

Officiellt spelar fosfater alltså rollen som en smakförstärkare. I den industriella verkligheten handlar det dock om vikt. En högre vattenhalt betyder mer vikt. I köttproduktionen fungerar fosfater i princip som "utsträckare" eller "fyllmedel". Ni köper alltså en köttprodukt med en viss viktangivelse. Men för att tillverkaren ska spara använder han fosfater för att uppnå samma försäljningsvikt. Klokt, eller hur? Så "kloka" vill vi inte vara och använder INGA fosfater.

Fosfater medför olika skador för kroppen och fosfatupptaget har dessutom fördubblats under de senaste 30 åren. Fosfater hindrar upptaget av kalcium, frigör kalcium från benen och ökar därmed påvisbart risken för osteoporos. Dessutom förändrar fosfat insidan av blodkärlen och det ökar risken för hjärtinfarkt och stroke enormt. För njursjuka människor kan en hög fosfatnivå till och med vara livshotande.

"Konstgjorda fosfater, som används inom livsmedelsindustrin, är, till skillnad från naturliga fosfater, lösliga och tas därför upp helt av kroppen. Vår kropp översvämmas i dagens läge nästan av fosfater, trots att det är känt hur skadliga höga fosfatnivåer är."

Slutsats: vi använder INTE fosfat. 50 gram Simple Jerky ÄR 50 gram Simple Jerky utan att vi artificiellt höjer vatteninnehållet och därmed vikten på vår produkt. Basta!

Tillbaka till bloggen