Paleo-Ernährung: Was ist das und wie gesund ist die Steinzeitdiät?

Paleo-diet: Vad är det och hur hälsosam är stenålderskosten?

Benjamin Jacobs

Att leva på 2000-talet men äta som på stenåldern för 2,5 miljoner år sedan - vad som först kanske låter galet är verklighet för anhängare av Paleo-dieten. Stenåldersdieten sägs vara optimalt anpassad till våra genetiska behov och därför, enligt förespråkare, till och med leda till en förbättrad hälsa. Men vad ligger egentligen bakom trenden?

Vad är Paleo-dieten?

Paleo står för paleolitikum eller den gamla stenåldern. Den började för ungefär 2,5 miljoner år sedan och varade fram till ungefär 10 000 f.Kr..

Den Paleo-dieten är en kostform som baseras på de påstådda kostvanorna hos stenåldersmänniskor. Anhängare av stenåldersdieten äter alltså endast livsmedel som redan fanns på våra avlägsna förfäders meny. Detta inkluderar främst så naturliga produkter som kött och fisk, frukt och grönsaker samt nötter och frön. Anhängare av Paleo-kosten är övertygade om att endast ursprungliga livsmedel, som fanns före den industriella revolutionen, motsvarar våra naturliga behov.

Ursprung av Paleo-dieten

Som pionjär inom paleodieten anses den amerikanske gastroenterologen Walter L. Voegtlin. År 1975 publicerade han sin bok "The Stone Age Diet". I denna argumenterade han för att kosthållningen hos stenåldersmänniskorna var betydligt överlägsen vår moderna kost.

1985 publicerade läkaren S. B. Eaton och antropologen M. Konner en studie om stenålderskost i New England Journal of Medicine. De hävdade att genutvecklingen pågick i miljontals år och att det därför var omöjligt för människan att anpassa sig till nya livsmedel på bara några tusen år. Relativt nya livsmedel som spannmål och mejeriprodukter förklarades därmed som olämpliga. Många människor ansåg argumentationen vara övertygande och kosten enligt Paleo blev allt mer populär.

Hur går Paleo-dieten till?

Paleo handlar inte om en diet i klassisk mening, utan om en kostform. Paleo-anhängare strävar främst efter en hälsosam livsstil i samklang med våra gener. Självklart är det idag omöjligt att äta precis som människorna för flera miljoner år sedan. Det handlar därför mycket mer om att närma sig de dåtida kostvanorna. Beroende på individuell övertygelse finns det en viss handlingsfrihet.

Om du vill prova Paleo-dieten själv är det klokt att du först börjar med att sakta vänja dig vid kostförändringen. Det rekommenderas ofta att du först genomför en 30-dagars testperiod och ser om kostformen passar dig personligen.

Vilka livsmedel är tillåtna på Paleo?

Eftersom det finns många variationer av Paleo-dieten finns det inget enhetligt koncept. I fokus står dock regeln: Alla livsmedel som våra förfäder kunde jaga, fiska, samla eller plocka själva är också hälsosamma för oss.

Vid Paleo serveras därför främst oförädlade växtbaserade livsmedel som grönsaker och frukter (särskilt bär) samt nötter och frön. Svamp ingår också i kostplanen. Dessutom konsumeras relativt stora mängder animaliska produkter som kött, fisk, skaldjur och ägg. När det gäller kött är det viktigt att det kommer från djurhållning som är artanpassad och av hög kvalitet. För sötning rekommenderas honung eller lönnsirap. Olika fetter som olivolja, palmolja, avokadoolja, olika nötoljor samt ghee (klarat smör) och ister kan berika Paleo-rätter. Vissa Paleo-anhängare äter också kolhydrater i form av potatis och ris, men endast sällan och i små mängder.

Vilka livsmedel är tabu?

Paleo betyder en avhållsamhet från alla moderna och bearbetade livsmedel - inklusive socker, charkuterier, färdigmat och konstgjorda tillsatser. Eftersom spannmål som vete och råg först har odlats i cirka 10 000 år, anses det enligt stenålderskosten vara olämpligt för våra biologiska behov. Pasta, bröd och andra spannmålsprodukter är därför tabu. Mjölk och mejeriprodukter klassificeras som svåra att smälta på grund av den utbredda laktosintoleransen. Baljväxter anses vara dåligt tolererade på grund av sina kortkedjiga kolhydrater.

Paleo-fans avstår vanligtvis helt från kaffe och alkohol. Frukt konsumeras endast i begränsade mängder på grund av sitt höga sockerinnehåll. Dessutom är många förespråkare av stenålderskosten noga med ett balanserat fettsyraförhållande och föredrar att äta omega-3-fettsyror.

Hur hälsosam är egentligen stenålderskosten?

Förespråkare för Paleo-dieten hävdar att stenåldersdieten med många positiva hälsoeffekter går hand i hand. Paleo kopplas i detta sammanhang till en möjlig förbättring av det allmänna hälsotillståndet. Vissa experter misstänker att den kan stödja förebyggandet av vissa sjukdomar. Det finns också överväganden om huruvida Paleo-dieten potentiellt kan bidra till att lindra autoimmuna och metabola besvär. Ändå är det värt att notera att det hittills endast finns ett fåtal kliniska långtidsstudier om Paleo-dieten och många vetenskapliga undersökningar om de faktiska hälsoeffekterna fortfarande saknas.

Potentiella hälsofördelar med Paleo

Paleo-dieten fokuserar på naturliga produkter, hälsosamma fetter, mycket grönsaker och kött av god kvalitet. Att avstå från starkt bearbetade livsmedel och socker kan utan tvekan ha positiva effekter på hälsan, eftersom dessa kan öka risken för livsstilssjukdomar.

Läkare och nutritionister är överens om att en ökad tillförsel av vitaminer och spårämnen genom grönsaker, frukt och nötter kan leda till en förbättring av det allmänna välbefinnandet. Det kan till exempel leda till positiva effekter när det gäller prestations- och koncentrationsförmåga, matsmältning, sömn, humör, hudbild och kroppsvikt. Även den höga proteinhalt i Paleo-dieten bedöms positivt av många experter. 

Under de senaste decennierna har några studier publicerats som tyder på att stenåldersdieten kan bidra till en viktminskning och en reduktion av kroppsfettmassan. Dessutom tyder vissa undersökningar på att Paleo kan leda till en förbättring av blodvärdena.

Kritik av stenåldersdieten

Näringsexperter kritiserar att ett överdrivet köttkonsumtion kan leda till en ökad bildning av urinsyra i kroppen och därmed till en ökad risk för njursten, gikt och åderförkalkning. Genom att avstå från mjölk- och fullkornsprodukter kan dessutom Paleo-dieten öka risken för näringsbrist. För att undvika en ensidig kost kräver därför stenåldersdieten ökad uppmärksamhet.

Paleo kritiseras dock inte bara när det gäller de hälsomässiga aspekterna, utan framför allt när det gäller den underliggande teorin. Många vetenskapliga studier motbevisar det mest älskade argumentet från Paleo-förespråkarna: Genutvecklingen tar miljontals år. Enligt undersökningar har de mänskliga generna faktiskt förändrats under de senaste 10 000 åren och anpassat sig till nya livsmedel. Förmågan att kunna smälta mjölk spreds efter domesticeringen av nötkreatur och början av mjölkproduktion inom några generationer.

Biffjerky som en paleo-vänlig snack för mellan måltider

Simple Jerky är 100% österrikisk gräsbetad nötkött och fri från konstgjorda tillsatser. Det är därmed ett proteinrikt snacks för mellan måltider, som eventuellt också passar in i Paleo-dieten. För att uppnå en god smak och en behaglig konsistens innehåller smakerna dock små mängder socker och soja. Om du följer Paleo-dieten måste du alltså själv avgöra om Beef Jerky passar in i din personliga kost. 

Vanliga frågor om Paleo-dieten

Vilka livsmedel får jag äta på Paleo?

Vid Paleo är allt tillåtet som våra förfäder redan kunde samla, plocka, jaga och fiska under stenåldern - alltså i första hand frukt, grönsaker, kött, fisk, ägg, nötter, frön och svamp.

Är Paleo frisk?

Att avstå från starkt bearbetade livsmedel och äta en mer medveten, naturlig kost går säkert hand i hand med hälsofördelar. Det är dock avgörande att fokusera mer på balans och intaget av alla viktiga näringsämnen.

Äts det mycket kött på Paleo?

Eftersom man inom Paleo avstår från spannmål och mejeriprodukter konsumerar många anhängare i stället mer animaliska produkter som kött och fisk för att täcka sitt dagliga behov. Paleo innebär dock inte nödvändigtvis ett överdrivet köttkonsumtion.

Ben Jacobs

Ben Jacobs, grundare av SimpleJerky, tog sin passion för autentisk Beef Jerky från USA till Österrike. Inspirerad av barndomsminnen från små, familjeägda butiker i den lantliga nordvästra delen av Connecticut skapar han en handgjord jerky med högsta kvalitetskrav, fri från konstgjorda tillsatser och gjord av lokalt nötkött.

Tillbaka till bloggen
Lämna en kommentar