Warum enthält Beef Jerky Zucker?

Varför innehåller Beef Jerky socker?

Benjamin Jacobs

När du tittar på ingredienslistan för Beef Jerky kanske en ingrediens särskilt fångar din uppmärksamhet: socker. Att ett överdrivet sockerintag kan ha negativa effekter på hälsan är uppenbart. Allt oftare demoniseras dock även de minsta mängderna socker.

Men är lite socker verkligen oroande för din hälsa? Och varför innehåller köttstrimlorna överhuvudtaget socker?

Varför innehåller Beef Jerky överhuvudtaget socker?

Beroende på tillverkare innehåller Beef Jerky oftast antingen socker eller en annan sötningsmedel. Förutom vitt hushållssocker eller brunt socker används till exempel glukos eller naturliga sötningsmedel som honung eller lönnsirap för att tillverka det torkade köttet. Alla dessa sötningsmedel bidrar med sina speciella egenskaper till olika slutresultat i smak och konsistens.

Zuckergehalt i industriellt tillverkat jerky kan variera mellan 0 och 10 gram per 50-grams förpackning. Det innehållna sockret bidrar inte bara till den karakteristiska Beef Jerky smaken, utan påverkar också dess konsistens. Medan sockerfria produkter ofta har en hård konsistens, kan mycket sockerrika varianter bli för mjuka. Socker har så kallade hygroskopiska egenskaper: Detta innebär att det kan binda fukt från luften, vilket gör att jerky förblir mört under en längre tid. Dessutom kan socker i Beef Jerky bidra till en ökat hållbarhet. Som ett naturligt konserveringsmedel möjliggör det tillsammans med det innehållna saltet en längre hållbarhet av köttet.

Vi är därför övertygade om att den gyllene medelvägen leder till ett perfekt slutresultat och att Jerky varken ska innehålla för mycket eller för lite socker. När du köper torkat kött bör du därför ta en titt på de näringsämnen som ingår. Vi rekommenderar att välja en produkt med ett måttligt sockerinnehåll och ett högt proteininnehåll. Konstgjorda konserveringsmedel bör däremot helt undvikas.

Hur mycket socker är ofarligt?

Att konsumera stora mängder godis, läsk och sockerhaltiga färdigprodukter är ohälsosamt, det är numera nästan alla vuxna medvetna om. Utan tvekan är det bättre för vår hälsa att begränsa det dagliga sockerintaget. Många hälsomedvetna människor går dock ett steg längre och tar bort socker helt från sin kost.

Världshälsoorganisationen (WHO) klassar ett dagligt sockerintag på högst 50 gram för vuxna och 30 till 42 gram för barn och ungdomar som i stort sett ofarligt. Den rekommenderade dagliga mängden avser "fritt socker", vilket innebär alla typer av socker som finns i både livsmedel och drycker. Detta omfattar alltså inte bara konsumtion av glass, choklad och liknande, utan även av naturliga fruktjuicer och frukt. Därför rekommenderas det att även många hälsosamma livsmedel helst avnjuts med måtta. En sockerhalt på 50 gram skulle till exempel motsvara cirka 300 gram vindruvor, ett stort glas apelsinjuice, två chokladkakor eller en liten flaska cola. 

Hur mycket socker innehåller Beef Jerky?

Simple Jerky innehåller, beroende på smak, några gram socker per förpackning. Vår Smoky Original har endast 3,7 gram socker per 50-grams förpackning eller 1,85 gram per 25-grams förpackning, vilket gör den särskilt låg i socker. För att överskrida WHO:s rekommendationer skulle du behöva äta 14 stora förpackningar per dag. Vissa sorter som Hawaiian Teriyaki har en sockerhalt på 5 gram per 50-grams förpackning och 2,5 gram per 25-grams förpackning, vilket gör dem något sötare. Även av dessa skulle du teoretiskt kunna njuta av 10 stora förpackningar om dagen utan att få i dig för mycket socker. Som jämförelse: Ett äpple innehåller runt 12 gram socker och är därmed ett betydligt sockerhaltigare snacks än en proteinrik förpackning Beef Jerky.

För att tillverka Simple Jerky använder vi små mängder socker. Tack vare de ingående ingredienserna har vårt jerky en fuktighetsnivå på 45 procent och är varken för torrt eller för blött. Beef Jerky utan socker skulle å sin sida inte ha den smak och konsistens som vi önskar. Våra recept innehåller lite socker för att uppnå den ömma konsistensen, det perfekta tuggmotståndet och den goda smaken av de tunna remsorna. Vi undviker en för hög sockerhalt och använder bara så mycket som vi anser nödvändigt för att ge dig en perfekt smakupplevelse

Vanliga frågor: Varför innehåller Beef Jerky socker?

Hur mycket socker innehåller Simple Jerky?

Zuckergehalt av Simple Jerky varierar mellan smaker. Alla sorter har dock en låg sockerhalt av högst 5 gram per 50-grams förpackning eller 2,5 gram per 25-grams förpackning.

Är beef jerky med socker ohälsosamt?

Beef Jerky innehåller stora mängder djurprotein och många andra näringsämnen som är av stor betydelse för din hälsa. Vår Simple Jerky har dessutom ett sockerinnehåll på högst 5 gram per förpackning, vilket gör den låg i socker. Enligt WHO bör du inte konsumera mer än 50 gram socker per dag - en förpackning Beef Jerky ligger alltså betydligt under denna mängd.

Varför är socker viktigt för Beef Jerky?

En liten mängd socker bidrar till en trevlig konsistens, en god smak och en lång hållbarhet för Beef Jerky.

Ben Jacobs

Ben Jacobs, grundare av SimpleJerky, tog sin passion för autentisk Beef Jerky från USA till Österrike. Inspirerad av barndomsminnen från små, familjeägda butiker i den lantliga nordvästra delen av Connecticut skapar han en handgjord jerky med högsta kvalitetskrav, fri från konstgjorda tillsatser och gjord av lokalt nötkött.

Tillbaka till bloggen
Lämna en kommentar