
Betesdrift: De mångsidiga fördelarna med artspecifik och ursprunglig djurhållning
Benjamin JacobsDela
När du handlar kött, mjölk och andra animaliska produkter tänker du säkert gärna på lyckliga, betande kor på vidsträckta ängar. Men i verkligheten ser livet för de flesta djur tyvärr annorlunda ut. I hela Tyskland har just nu endast cirka 30 procent av nötkreaturen tillgång till betesmarker.
Betesdrift påverkar inte bara djurs välbefinnande positivt, utan även klimatet och köttkvaliteten. Det är därför värt att titta noggrannare när man handlar av många anledningar.
Vad betyder betesdrift?
En betesmark är en jordbruksareal som är täckt av örter som sötgräs. Vegetationen fungerar som en näringskälla för betesdjur som nötkreatur, grisar, får och hästar. Sällskapsdjur hålls på betesmarker särskilt för att producera livsmedel. Betesdjursuppfödning är ur ett jordbruksperspektiv den mest ursprungliga och därmed artmässigt mest korrekta formen av djurhållning.
Gräsning eller betande gör det möjligt för djuren att tillbringa en stor del av sina liv utomhus. Hur mycket tid de får tillbringa på betet varje år är dock inte klart definierat. Vid betande kan de inte bara äta mycket färskt gräs och andra växter, utan också röra sig fritt, leka med sina artfränder och hålla det nödvändiga avståndet vid behov. Dessutom är de utsatta för det naturliga klimatet och kan njuta av både sol, vind och regn.
Kor är gräsätande djur och kan på ett meningsfullt sätt använda grönområden som inte är lämpliga för livsmedelsodling till bete. Detta inkluderar till exempel områden med särskilt brant terräng eller fuktig mark. Genom betesmarker sker alltså inte nödvändigtvis en minskning av den jordbruksanvändbara ytan.
Betesdrift i jämförelse med andra hållningsformer
För närvarande har endast cirka 30 procent av nötkreaturen i Tyskland möjlighet till betande, där över 80 procent av nötkreaturen hålls i lösdrift. Med detta avses stall där djuren kan röra sig fritt mellan rörelse-, vil-, mjölknings- och foderzoner. Cirka 10 procent av nötkreaturen lever i bunden hållning och har därmed nästan ingen rörelsefrihet.
I Tyskland finns sedan 2019 etiketten "Haltungsform", som företag frivilligt kan sätta på sina produkter. Den ska ge dig mer vägledning vid köpet av kött. Det görs en åtskillnad mellan fyra hållningsformer. Medan nivå 1 motsvarar de lagstadgade minimikraven, innebär nivå 4 en särskilt djurvänlig hållning med regelbundet bete.

De 4 hållningsformerna
- Haltungsform 1 betyder Stallhållning. Här har nötkreatur, beroende på vikt, mellan 1,5 och 2,2 kvadratmeter utrymme. Djuren har ingen tillgång till frisk luft. Även om användning av en lösgående stall rekommenderas, är även bunden hållning tillåten.
- Haltungsform 2 betyder Stallhållning Plus. I denna form av nötkreaturshållning har varje djur upp till 3 kvadratmeter utrymme. Det finns alltså inga signifikanta skillnader jämfört med den första hållningsformen.
- Haltungsform 3 betyder Utomhusklimat. Här krävs en lösdrift med en gård som kan användas året runt och tillgång till frisk luft. Varje nötkreatur har, beroende på vikt, upp till 4 kvadratmeter tillgängligt. Dessutom är foder utan genetisk modifiering obligatoriskt.
- Haltungsform 4 betyder Premium. Kor har tillgång till utevistelse i 200 dagar per år. I stallet har varje djur upp till 5 kvadratmeter plats.
Fördelarna med betesdrift
Betesdrift är kopplad till många fördelar för djurens välbefinnande och hälsa. Som en följd påverkar det också kvaliteten på kött och mejeriprodukter positivt. Dessutom är betande kor kopplade till positiva effekter på klimatet, biologisk mångfald och skydd av vattendrag.
Effekter på djurvälfärd
Eftersom nötkreatur ursprungligen är stäppdjur är betet den livsmiljö där de bäst kan utöva sitt naturliga beteende. Det långsamma betandet och idisslandet på betesmarker gör att de kan äta artanpassat och vitaminrikt samt röra sig tillräckligt. Genom att undvika utfodring med högkoncentrerat kraftfoder belastas djurens ämnesomsättning betydligt mindre. På betet äter kor upp till 12 timmar om dagen och tillryggalägger många kilometer. Detta har en positiv effekt på muskler, leder och klövar. Som en följd av detta blir infektioner sjukdomar mindre vanliga.
Solen, regnet och vinden påverkar också immunförsvaret och det allmänna välbefinnandet hos nötkreatur positivt. Träd och buskar ger dem möjlighet till naturlig kroppsvård. Även hornen, som används för kroppsvård, temperaturreglering och kommunikation, behöver ofta inte tas bort vid betesdrift tack vare tillräckligt med utrymme. Nötkreatur är djur med ett mycket komplext socialt beteende. För att undvika konflikter behöver de inte bara tillräckligt med liggplats och utrymme för att kunna undvika varandra, utan också obegränsad tillgång till foder och vatten. Betet erbjuder därmed de bästa förutsättningarna för ett stressfritt liv och förbättrad fertilitet och hälsa.
Effekter på köttkvaliteten
Med det ökande välbefinnandet hos djuren ökar självklart också kött- och mjölkkvaliteten. Flera studier tyder på att betesmjölk och beteskött i jämförelse med produkter från stallhållning har en bättre fettsyresammansättning. De innehåller i genomsnitt mer omega-3-fettsyror och mindre transfetter än produkter från storskalig djurhållning. Dessutom är produkter från beteshållning ofta rikare på vitaminer och antioxidanter. Genom den artspecifika kosten, regelbunden rörelse och minskad stress ökar dessutom kvaliteten och smaken på muskelköttet.
I stallhållning lever djur ofta på mycket begränsat utrymme. Detta leder till en försämring av luftkvaliteten och ofta också en spridning av parasiter, virus och bakterier. För att undvika sjukdomar använder bönder inom storskalig djurhållning ofta stora mängder antibiotika. Dessa ansamlas självklart också i nötköttet. Eftersom betesdjur ofta är friskare på grund av sin mer artspecifika miljö används det också färre läkemedel i beteshållning.
Effekter på klimatet
Enligt experter är betesdrift för nötkreatur en viktig grund för ett miljövänligt och hållbart jordbruk. Gräsmarker lagrar stora mängder CO₂ och bidrar därmed till renare luft. Genom nötkreaturens avföring och betande stimuleras växttillväxten, vilket gör att dessa kan binda ännu större mängder koldioxid. Följaktligen leder detta också till förbättrad jordfruktbarhet och ökad humusbildning. Dessutom erbjuder koavföring livsmiljö för många insekter och främjar därmed biologisk mångfald.
Hållbart betesbruk visar dessutom positiva effekter på vattenlagring i jorden samt vattenrening och grundvattenåterbildning. Genom betande ökar rotmassan, vilket i sin tur ökar kapaciteten att ta upp och lagra vatten. Eftersom mikroklimatet i gräsmarker kan förbättras avsevärt genom betesbruk, kan djurhållning som är anpassad till arternas behov göra ett värdefullt bidrag till miljöskydd.
Biff Jerky: Högkvalitativt torkat kött från betesdrift
Vår Beef Jerky är högkvalitativt torkat kött som enbart kommer från nötkreatur som föds upp på österrikisk betesmark. Eftersom vi lägger stor vikt vid djurens välfärd kommer vårt nötkött från gräsuppfödning. Som en följd är köttet magrare, innehåller fler antioxidanter och omega-3-fettsyror och har en mer intensiv smak än köttet från nötkreatur som utfodras med spannmål. Samtidigt har djuren ett betydligt bättre liv än vid heltidsstallhållning.
Vanliga frågor om betesdrift
Vilka fördelar erbjuder betesdrift för nötkreatur?
"Betesdrift är den mest artspecifika och därmed den hälsosammaste hållningsformen för nötkreatur. Genom ökad utevistelse, frisk luft och vitaminrik föda är nötkreatur i betesdrift oftast betydligt friskare och mer nöjda än sina artfränder i stallet."
Är kött från betesdrift hälsosammare?
Enligt studier innehåller kött från gräsbetande djur mer hälsosamma omega-3-fettsyror, vitaminer och antioxidanter än kött från intensiv djurhållning. Dessutom är det ofta mindre belastat med antibiotika och andra läkemedel.
Varför är kött och mjölk från betesdrift dyrare?
Livsmedel från betesdrift är ofta något dyrare jämfört med produkter från intensivt jordbruk. Detta beror på att bönder behöver betydligt mer yta för att producera livsmedlen och kan producera mindre mängder.
Ben Jacobs, grundare av SimpleJerky, tog sin passion för autentisk Beef Jerky från USA till Österrike. Inspirerad av barndomsminnen från små, familjeägda butiker i den lantliga nordvästra delen av Connecticut skapar han en handgjord jerky med högsta kvalitetskrav, fri från konstgjorda tillsatser och gjord av lokalt nötkött.