Welches Fleisch eignet sich am besten für Beef Jerky?

Vilket kött är bäst för Beef Jerky?

Benjamin Jacobs

Högkvalitativt Beef Jerky kännetecknas av en god smak, en behaglig konsistens och en bra hållbarhet. För att uppnå allt detta är det avgörande att använda rätt kött.

Vi avslöjar vilken nötkött som är särskilt bra för att göra läcker jerky.

Bästa köttet för Beef Jerky: Det här är särskilt viktigt

Kvaliteten och typen av kött har stor påverkan på den slutliga smaken av Beef Jerky. Det är särskilt viktigt att välja en lämplig styckningsdel av nötkött. Även om fettrikt kött bidrar till en speciell smakupplevelse i många rätter, är det mindre lämpligt för torkat kött.

Vilket köttstycke som är bäst för tillverkning går inte att svara entydigt på. Det finns alltså flera möjliga recept som kan leda till läcker Beef Jerky. Alla lämpliga styckningsdelar av nötkött har dock gemensamt att de har en relativt låg fetthalt. Överskott av fett skulle ha negativa effekter på smaken, konsistensen och hållbarheten hos torkat kött. Av den anledningen föredras oftast delar av bakhornet, höften och ryggen.

Därför bör köttet vara så färskt och av hög kvalitet som möjligt. För att uppnå optimal kvalitet bör tidigare frysning eller förvaring i kylskåp undvikas. Istället bör tillverkningen påbörjas direkt efter inköp av så färskt nötkött som möjligt.

Vilken del är det bästa Beef Jerky-köttet?

Beroende på region och land har nötköttets styckningsdelar olika benämningar. Man gör ofta skillnad mellan huvudet, halsen eller nacken, axeln, bröstet, ryggen, bukfläsket och lårbenet. Från de olika styckningsdelarna tillverkas å sin sida många mindre styckningar - däribland exempelvis oxfilé eller T-ben.

Det finns några styckningsdelar som har visat sig särskilt framgångsrika genom åren vid den traditionella tillverkningen av Beef Jerky i Amerika.

Ländstycke

Sirloin Steak kallas på svenska också för Höftfilé eller Höftkärna. Det ligger i nötkreaturets bakdel nära ryggraden och är särskilt mört. Jämfört med andra delar som är lämpliga för Jerky är det något fetare. Detta möjliggör en särskild smak utan en ökad risk för att snabbt bli dåligt.

Kort långt

Short Loin kommer från den bakre delen av ryggen och kallas också för Högrygg. Det är optimalt för tillverkning av läcker Beef Jerky. Även om det är relativt dyrt jämfört med andra stycken kan en investering vara värt det.

Flank

Flank eller Dünnung ligger i den främre buklappen på nötkreatur. Det handlar om mycket smakintensivt kött med en särskild ton. Dessutom kännetecknas det av en relativt låg fetthalt och karaktäristiskt långa fibrer.

Eye of Round

Det Eye of Round kallas i tysktalande länder också för Weißes Scherzel, Semmerrolle, Schwanzrolle eller Runder Mocken. Den ovala muskeln ligger i den bakre delen av nötköttsbenet, har kraftigt framträdande fibrer och är lätt att skära i strimlor. Även på grund av sin låga fetthalt passar denna cut bra för tillverkning av Beef Jerky.

Toppomgång

Top Round är en biff från nötkreaturets framsida, som ligger mellan Eye of Round och Bottom Round. Stycket från framsidan kännetecknas av en låg fetthalt samt en bra fettfördelning. Av denna anledning är det lämpligt både för tillverkning av rullader och beef jerky.

Nedre runda

Bottom Round kommer från den yttre muskeln på den övre bakbenet. Det är en magert och inte särskilt mört stycke som är optimalt för tillverkning av torkat kött. Förutom sin rika smak erbjuder det fördelen att det i jämförelse med många andra köttstycken är relativt prisvärt.

Jerky av andra köttsorter

Även om nötkött är klassikern för tillverkning av jerky, kan det också göras av andra sorter. Tidigare bestod den läckra snacket ofta av bison, hjort och annat vilt. Numera anses särskilt fläskjerky, alltså jerky av gris, vara ett populärt alternativ. Om du är ett fan av fläskkött, motsvarar vår Pork Jerky Austrian Style säkert din smak. Dessutom passar exempelvis älg och kalkon för tillverkning av torkat kött.

Vanliga frågor: Beef Jerky - Vilket kött är bäst?

Vilka styckningsdelar av nötkött är bäst lämpade för Beef Jerky?

Teoretiskt kan du använda alla köttstycken från nötkött för Jerky som inte är för feta. Särskilt beprövade har sig styckningsdelar som Sirloin, Short Loin, Flank, Eye of Round, Top Round och Bottom Round.

Är även andra köttsorter lämpliga för jerky?

Jerky har traditionellt oftast tillverkats av vilt. Numera är framför allt fläsk, kalkon och älg populära alternativ till beef jerky.

Vad kännetecknar bra kött för Beef Jerky?

Bra kött för Beef Jerky bör inte bara vara fettfattigt, utan också så färskt och av hög kvalitet som möjligt. Ju bättre kvalitet, desto bättre smak.

Ben Jacobs

Ben Jacobs, grundare av SimpleJerky, tog sin passion för autentisk Beef Jerky från USA till Österrike. Inspirerad av barndomsminnen från små, familjeägda butiker i den lantliga nordvästra delen av Connecticut skapar han en handgjord jerky med högsta kvalitetskrav, fri från konstgjorda tillsatser och gjord av lokalt nötkött.

Tillbaka till bloggen
Lämna en kommentar