
Förvara Beef Jerky på rätt sätt: Så håller ditt Jerky längre.
Benjamin JacobsDela
Beef Jerky är ett gott och proteinrikt snacks som du kan njuta av var som helst och när som helst. Jämfört med andra godsaker har torkat kött den fördelen att det har lång hållbarhet. Vid rätt förvaring behåller den trevliga konsistensen och den goda smaken under lång tid. Om du däremot förvarar ditt jerky fel kan det hända att kvaliteten försämras och att det blir dåligt snabbare.
Vi avslöjar hur du förvarar Beef Jerky så att det förblir särskilt fräscht under lång tid.
Vad händer om jag inte förvarar Beef Jerky på rätt sätt?
Så snart du öppnar ett nytt paket Beef Jerky, kommer luft oundvikligen inuti. Detta gör att det med tiden inte bara torkar ut och förlorar sin behagliga konsistens, utan också kan tappa smak. Ett redan öppnat paket bör du senast efter en vecka, helst inom två eller tre dagar äta.
Även oöppnat jerky kan bli dåligt med tiden om det förvaras fel. Även om det är en produkt som är mycket hållbar jämfört med många andra livsmedel, bör du förvara det på rätt sätt. Endast på så sätt kan du säkerställa att kvaliteten bibehålls under en lång tid.
Hållbarheten för Beef Jerky förkortas främst genom kontakt med fukt och syre. Torkat kött är särskilt hållbart eftersom det under tillverkningen dehydratiseras, det vill säga får sin vätska borttagen. Genom återkontakt med vatten kan beef bli dåligt snabbare, likt färskt kött. Dessutom är köpt jerky vanligtvis betydligt mer hållbart än hemgjort, eftersom det förpackas lufttätt. Därför är det ofta hållbart i upp till ett år och kan fortfarande vara intakt även efter utgångsdatumet. Hemgjord Beef Jerky har å sin sida en hållbarhet på högst två månader och bör därför ätas snabbt.
Förvara Beef Jerky på rätt sätt: Det här bör du tänka på vid förvaring
För att förlänga hållbarheten på Beef Jerky bör du skydda det så mycket som möjligt från miljöpåverkan som luft, vatten, solljus och temperatursvängningar skydda.
Undvik luft
Som redan nämnts leder syre över tid till en försämrad kvalitet på torkat kött. För att förlänga hållbarheten bör du endast öppna köpt Beef Jerky när du vill njuta av det direkt. Efter att ha öppnat det bör du konsumera det så snart som möjligt eller förpacka det lufttätt. Detsamma gäller för hemmagjort Jerky.
Undvik fukt
Ju torrare du förvarar ditt jerky, desto längre håller det sig fräscht. Genom fukt ökar risken för att köttet angrips av bakterier och till slut blir dåligt. På en så torr plats som möjligt förblir ditt snacks däremot länge fräscht och gott.
Undvik direkt solljus
Även om solljus bidrar till en torr miljö, bör du skydda ditt torkat kött från direkt solljus. För mycket ljus kan också bidra till att det blir dåligt snabbare. En mörk förråd eller ett skåp är därför särskilt bra för att lagra Beef Jerky.
Var noga med att hålla en konstant temperatur
Kötttorkad kött trivs särskilt bra när den förvaras vid en så konstant temperatur som möjligt. Temperaturvariationer och extrema temperaturer bör undvikas. Välj helst en plats med en kall temperatur - både för höga och för låga temperaturer kan skada köttet på lång sikt.
Frys inte ditt jerky
Många livsmedel kan du enkelt frysa in och sedan tina upp igen utan att kvaliteten påverkas nämnvärt. Beef Jerky tillhör dock inte dessa produkter. Både konsistens och smak samt näringsvärden kan påverkas negativt av frysning.
"Ta tag i högkvalitativt Beef Jerky"
Ju bättre kvalitet, desto högre sannolikhet att ditt Jerky förblir fräscht och gott länge. Välj därför endast högkvalitativt Beef Jerky från tillverkare som du litar på. Även om kemikalier kan förlänga hållbarheten på torkat kött, bör du undvika produkter med konstgjorda konserveringsmedel och istället satsa på bra råvaror och rätt förvaring.
Vanliga frågor: Förvara Beef Jerky på rätt sätt
Hur länge håller köpt Beef Jerky?
Lufttätt förpackat Beef Jerky har den fördelen att det i jämförelse med många andra livsmedel är mycket hållbart. I regel kan du njuta av det i upp till ett år. Efter utgångsdatumet är det oftast fortfarande långt ifrån fördärvat.
Ska jag förvara Beef Jerky i kylskåpet?
Oöppnat Beef Jerky behöver du inte förvara i kylskåp. En mörk, lufttät och sval plats som en förråd eller ett skåp är optimal för förvaring. Även efter att det har öppnats behöver det inte nödvändigtvis vara i kylskåp, även om de svala temperaturerna säkert inte skadar köttet.
Hur ska jag förvara en öppnad förpackning Beef Jerky?
Även en öppnad förpackning Beef Jerky bör du förvara mörkt, lufttätt och svalt. Istället för att låta det torkade köttet vara i den öppna förpackningen, bör du stänga den ordentligt och eventuellt packa det i en tät burk. Ännu bättre är det att njuta av det så snabbt som möjligt.
Vad ska jag göra om mitt Beef Jerky blir för hårt?
Om konsistensen på ditt Beef Jerky har blivit för hård, finns det några sätt att göra ditt Beef Jerky mjukare. Kolla in vår bloggartikel: Göra Beef Jerky mjukare.
Ben Jacobs, grundare av SimpleJerky, tog sin passion för autentisk Beef Jerky från USA till Österrike. Inspirerad av barndomsminnen från små, familjeägda butiker i den lantliga nordvästra delen av Connecticut skapar han en handgjord jerky med högsta kvalitetskrav, fri från konstgjorda tillsatser och gjord av lokalt nötkött.