Beef Jerky selber machen: So wird dein hausgemachtes Jerky besonders lecker

Gör eget nötköttstorkad: Så blir ditt hemgjorda jerky särskilt gott

Benjamin Jacobs

Beef Jerky är inte bara gott och praktiskt, utan också rikt på protein och många andra näringsämnen. Vill du göra den läckra snäcken själv? Vi berättar hur du gör.

Göra egen Beef Jerky: Vad behöver jag?

För att göra Beef Jerky i ditt eget kök behöver du egentligen inte mycket. Viktigt är framför allt en lämplig bit nötkött och en mycket vass kökskniv. Dessutom behöver du en marinad eller kryddblandning av ditt val. För att torka strimlorna passar en torkugn särskilt bra. Om du inte har en, finns det ingen anledning till oro – istället kan du också använda ugnen.

Vilket kött behöver jag för Beef Jerky?

För att göra Beef Jerky behöver du nötkött med en relativt låg fetthalt. För mycket fett skulle påverka torkningsprocessen, hållbarheten och konsistensen negativt. Särskilt lämpliga är bitar från ryggen, höften och bakbenet. Dessutom är det viktigt att du använder särskilt färskt och högkvalitativt kött. Ju bättre det använda färskköttet är, desto godare blir ditt färdiga Jerky.

I vår artikel "Vilket kött passar för Beef Jerky?" hittar du mer information om detta ämne.

Kötttorkat recept: Så lyckas du med gott jerky

Så snart du har hittat en lämplig köttbit kan du börja direkt. Tänk dock på att det vid torkningen försvinner en hel del vikt – från ett kilo nötkött blir det oftast mellan 300 och 400 gram beef jerky.

Förbered en marinad av ditt val

Innan du börjar bearbeta köttet bör du förbereda en marinad av ditt val. Här kan du fritt utöva din kreativitet eller hålla dig till ett klassiskt recept. Blanda helt enkelt alla ingredienser i en skål. Alternativt kan du också bara använda salt och peppar eller en färdig blandning. Det är dock viktigt att du använder salt eller soja för att marinera ditt kött för att förlänga dess hållbarhet.

Här hittar du ett recept för en klassisk amerikansk jerky-marinad:

Ingredienser för beef jerky marinad:

  • ca. 180 Milliliter Worcestershiresås
  • ca. 180 milliliter sojasås
  • 1 matsked rökt paprika
  • 1 matsked honung eller socker
  • 2 msk peppar
  • 1 matsked chiliflakes
  • 1 matsked lökpulver
  • 1 matsked vitlökspulver 

Skär ditt kött i strimlor

Först formar du ditt kött med en mycket vass kniv till önskad form. Om du lägger köttet i frysen i 1 till 2 timmar innan, blir det lättare att skära. Ta först bort synligt fett och bindväv. Skär sedan köttet noggrant i tunna strimlor med en tjocklek av 4 till 5 millimeter. För att undvika långa köttfibrer rekommenderas det att skära köttet tvärs över fibrerna. Alternativt kan du använda en skärmaskin.

Marinera dina ränder

Lägg sedan dina köttstrimlor i marinaden eller kryddblandningen. Se till att alla bitar är jämnt täckta. Låt marinaden verka i kylskåpet i cirka 4 timmar eller över natten. Ta sedan ut strimlorna ur såsen och torka dem noggrant med en kökshandduk.

Torka dina ränder

Nu kommer det kanske viktigaste steget i tillverkningen av Beef Jerky: torkningen. Sprid ut dina marinerade strimlor på ett galler eller direkt i torkmaskinen. Du bör se till att bitarna inte rör vid varandra.

Om du har en torkugn bör du planera för torkningsprocessen i cirka 10 till 12 timmar. Ställ in maskinen på en temperatur av 45°C. För att uppnå en så jämn torkning som möjligt kan du byta galler i apparaten varannan timme. Det nedersta gallret flyttas uppåt och de övre flyttas ner en våning. En torkugn har den fördelen att både smaken och näringsämnena i köttet bevaras särskilt väl.

Om du inte har en torkmaskin och väljer att torka i ugnen, bör du satsa på en låg temperatur. I de flesta fall rekommenderas det att ställa in den lägsta temperaturen. Ställ ugnen på varmluft och sätt absolut en träsked i luckan så att fukten kan komma ut bättre. För en jämn torkning bör du vända köttet efter cirka fyra timmar. Efter 8 timmar bör du kontrollera ungefär en gång i timmen om dina strimlor redan har nått önskad konsistens.

Njut av ditt Beef Jerky

Så snart ditt hemgjorda torkade kött är klart, bör du låta det svalna ordentligt och sedan snabbt konsumera det eller förvara det på rätt sätt. I vår artikel "Så förvarar du ditt Beef Jerky på rätt sätt" får du veta vad du behöver tänka på.

Att tillverka Beef Jerky verkar för krångligt för dig, du har inte tillräckligt med ledig tid eller är inte nöjd med ditt resultat? I vår butik hittar du många olika smaker som du kan njuta av utan någon ansträngning.

Vanliga frågor: Göra eget Beef Jerky 

Vad behöver jag för att göra torkat kött själv?

För att göra torkat kött själv behöver du egentligen bara ett bra köttstycke, en vass kniv och en ugn eller torkugn.

Hur länge håller hemgjord beef jerky?

Hållbarheten för Beef Jerky beror på lagringsmetoden. Om du förvarar det på rätt sätt är det vanligtvis hållbart i 1 till 2 månader.

Är hemgjord beef jerky hälsosam?

Kötttorkad nötkött har den fördelen att den är rik på protein. Hur hälsosam din hemmagjorda jerky är beror i första hand på kvaliteten på de använda ingredienserna. Ju bättre köttet och ingredienserna för marinaden, desto hälsosammare är också ditt torkat kött.

Ben Jacobs

Ben Jacobs, grundare av SimpleJerky, tog sin passion för autentisk Beef Jerky från USA till Österrike. Inspirerad av barndomsminnen från små, familjeägda butiker i den lantliga nordvästra delen av Connecticut skapar han en handgjord jerky med högsta kvalitetskrav, fri från konstgjorda tillsatser och gjord av lokalt nötkött.

Tillbaka till bloggen
Lämna en kommentar