Ernährung mit Fleisch: Wie gesund ist eine fleischhaltige Ernährung?

Kost med kött: Hur hälsosam är en köttbaserad kost?

Benjamin Jacobs

Numera strävar allt fler människor efter en hälsosam livsstil i harmoni med naturen. Samtidigt vimlar det av olika kosttrender som ofta motsäger varandra. Medan vissa svär vid vegetarianism eller veganism, hävdar andra att de har funnit svaret på alla hälsoproblem i paleodieten eller i den karnivora kosten.

Köttkonsum kritiseras idag ofta av etiska, miljömässiga och även hälsoskäl. Samtidigt är kött en näringskälla som har försett människor med energi och näringsämnen i miljontals år. Om du väljer en köttbaserad kost är det framför allt viktigt att tänka på balans och kvalitet.

Kost med kött: Är vi av naturen köttätare?

Människan har redan i över två miljoner år livnärt sig på kött. Detta har inte bara hjälpt våra förfäder att säkra sin egen överlevnad vid knapp växtlig föda, utan också att utvecklas vidare. Evolutionsforskningen hävdar att den mänskliga hjärnan tack vare införandet av köttätande ökade avsevärt i massa och att människan därigenom utvecklades snabbt. Många forskare anser av dessa skäl att vi av naturen är köttätare.

Självklart skiljer sig köttkonsumtionen hos våra förfäder tydligt från vår moderna konsumtion. Medan människor fram till för några hundra år sedan ofta gick på jakt och sedan tillagade det fångade viltet själva, köper vi idag köttprodukter enkelt och snabbt i mataffären eller hos slaktaren. Dessutom var kött för de flesta människor i det förflutna en knapp och värdefull vara som endast konsumerades vid speciella tillfällen. Numera äter människor i Tyskland i genomsnitt 1,2 kilogram kött per vecka.

Är kött viktigt för kroppen?

Kött ger kroppen en mängd energi i form av kalorier. Dessutom är köttprodukter en bra källa till många värdefulla näringsämnen, främst proteiner, fetter, olika vitaminer och mineraler. De är särskilt rika på vitamin A och B-vitaminer samt zink och järn. Särskilt rött kött innehåller stora mängder järn och vitamin B12. Kalv- och nötkött har i jämförelse med andra köttsorter det högsta innehållet av järn och zink.

En köttbaserad kost har den fördelen att kroppen kan ta upp järn, zink och B-vitaminer från animaliska livsmedel bättre än från växtbaserade livsmedel. Köttkonsumtion kan därmed bidra till uppbyggnaden och en god funktion av kroppens celler. Ett tillräckligt intag av protein är till exempel av stor betydelse för att upprätthålla bentäthet och -styrka, öka muskelmassan och många metaboliska processer.

Vilket kött är bäst för kroppen?

Hur hälsosamt kött verkligen är beror framför allt på typ, kvalitet och tillagningssätt. Även om rött kött som nötkött, kalvkött, lamm och fläsk är särskilt rikt på näringsämnen, bedöms dess ökade konsumtion ofta som ohälsosam av experter. Vitt kött, det vill säga fågel, anses trots sin lägre halt av järn och B-vitaminer vara hälsosammare. Starkt bearbetade köttprodukter som korv, skinka och köttkonserver anses däremot vara särskilt oroande. Här är det alltså avgörande att välja njutning i måttliga mängder. Vid köp av industriellt tillverkade produkter bör du dessutom vara extra uppmärksam på att de inte innehåller hälsofarliga kemikalier.

Även typen av djurhållning har en avgörande inverkan på kvaliteten av den slutliga köttprodukten. Det rekommenderas därför att man i första hand väljer produkter från djurvänligt och hållbart jordbruk. Kött från nötkreatur som har fått njuta av naturligt gräs istället för konstgjord kraftfoder eller spannmål, är bevisligen rikare på antioxidanter och omega-3-fettsyror. Kött från frilandsuppfödning har inte bara en bättre fördelning av omättade till mättade fettsyror, utan innehåller vanligtvis också mindre rester av antibiotika, andra läkemedel och hormoner. Forskare misstänker dessutom att den ökade stressen och rädslan hos djur i stallhållning kan påverka smaken på köttet negativt.

Hur mycket kött är hälsosamt?

Experter anser att vi idag äter för stora mängder kött. Kostrekommendationen från Tyska näringsföreningen ligger på maximalt 300 till 600 gram kött per vecka - alltså maximalt hälften av vad den genomsnittliga tysken får på bordet.

Risker med överdriven köttkonsumtion

Trots sina positiva egenskaper kan kött också medföra hälsorisker - särskilt när det konsumeras i för stora mängder. Detta beror bland annat på att kött är rikt på kolesterol, vilket i större mängder kan öka risken för olika sjukdomar. Vetenskapliga studier tyder på att ett överdrivet köttintag kan öka risken för typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och vissa cancerformer som tarmcancer.

Dessutom leder en ökad konsumtion av kött oftast till att färre växtbaserade livsmedel konsumeras. Frukt, grönsaker och andra växtbaserade näringskällor innehåller dock sekundära växtämnen, vitaminer och mineraler som är viktiga för hälsan. Det är därför i första hand avgörande att fokusera på en balanserad, fullvärdig kost och intaget av alla essentiella näringsämnen. En ensidig kost, oavsett form, leder alltid till en ökad risk för bristsjukdomar och kan därmed orsaka olika sjukdomar. Huruvida en kost med kött i grunden är hälsosam eller ohälsosam kan alltså inte besvaras generellt - både mängden och kvaliteten gör här skillnaden.

Biff Jerky: Din proteinrika köttsnack gjord av förstklassigt nötkött

Beef Jerky är ett läckert köttsnack för mellanrummet som passar i varje jackficka. Det handlar inte bara om ett vanligt snack, utan om en speciell smakupplevelse av hög kvalitet. För vår Beef Jerky använder vi uteslutande förstklassigt österrikiskt nötkött som kommer från gräsbetande djur. Vi lägger stor vikt vid att djuren har det bra. Detta påverkar både smaken och näringsvärdena: Vår Jerky smälter i munnen och är mager samtidigt som den är rik på värdefulla omega-3-fettsyror och antioxidanter.

Den läckra köttsnacksen är dessutom fri från skadliga tillsatser och andra onödiga ingredienser. Våra produkter innehåller små mängder socker, som är viktigt för en behaglig konsistens. Hos oss hittar du garanterat en smakvariant som passar dina personliga preferenser. Om du gillar söta och fruktiga toner är Hawaiian Teriyaki produkten för dig. Om du föredrar mer robusta smaker är Austrian Style eller The Smoky Original förmodligen som gjort för dig!


Vanliga frågor om köttbaserad kost

Är kött viktigt för kroppen?

Kött innehåller många värdefulla näringsämnen som proteiner, järn, zink och B-vitaminer, som är av stor betydelse för hälsan. Så länge det konsumeras i måttliga mängder och är av bra kvalitet, kan det vara en del av en hälsosam och balanserad kost.

Hur mycket kött är hälsosamt?

Näringsexperter rekommenderar ett maximalt köttintag på 300 till 600 gram per vecka. En överdriven konsumtion kan öka risken för olika sjukdomar.

Vilket kött är bäst?

Både av hälsoskäl och av etiska och hållbara skäl rekommenderas det att man i första hand väljer kött från frigående djur. Detta är oftast rikare på värdefulla näringsämnen och samtidigt mindre belastat av skadliga ämnen.

    Ben Jacobs

    Ben Jacobs, grundare av SimpleJerky, tog sin passion för autentisk Beef Jerky från USA till Österrike. Inspirerad av barndomsminnen från små, familjeägda butiker i den lantliga nordvästra delen av Connecticut skapar han en handgjord jerky med högsta kvalitetskrav, fri från konstgjorda tillsatser och gjord av lokalt nötkött.

    Tillbaka till bloggen
    Lämna en kommentar